Łatwe i szybkie ciasto do kawy

Tego ciasta nie sposób zepsuć! Jest bardzo łatwe w zrobieniu, a smakuje przepysznie. Jest to również idealny wypiek, w którym mogą pomóc nam nasze dzieci i z pewnością się ucieszą, że zrobiły coś tak pysznego. Ciasto idealne do kawy. Bardzo szybko je zrobisz i przywitasz pięknym zapachem swoich niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je dzisiaj i prawie cała blaszka już zjedzona. Spróbuj sama i się przekonaj.

łatwe-i-szybkie-ciasto


SKŁADNIKI:
- jogurt naturalny ( 200 g)
- mąka ( 600 g)
- cukier (300 g)
- cukier waniliowy ( 1 opakowanie)
- proszek do pieczenia ( 1 opakowanie)
- jajka ( 3 szt.)
- olej ( 200 ml)

opcjonalnie: mielone orzechy ( ale możesz dodać również jakiś aromat migdałowy, rumowy itp., albo nic nie dawać z takich dodatków)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 
Następnie dodajemy pozostałe składniki do jednej miski i mieszamy je ze sobą.
UWAGA! Najlepiej wymieszaj ciasto ręką na jednolitą masę.
Nie używaj miksera!

Tak wymieszane ciasto na jednolita masę (pokazane na zdjęciu) wylej do niedużej formy ( moja 30x25).
Do wypieków używam papieru do pieczenia wysmarowanego leciutko olejem.

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 min.

Wypiek sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że jest gotowy ;)

Mała rada: jeśli chcesz aby ciasto zbyt mocno się nie przyrumieniło i nie spaliło podczas pieczenia, 10 minut przed końcem pieczenia, przykryj je na wierzchu ręcznikami papierowymi albo papierem do pieczenia. Wtedy ciasto upiecze się piękne i rumiane.

Do ciasta użyłam mielonych orzechów kupionych kiedyś w Niemczech, ale podobne znajdziecie w każdym markecie.

mielone-orzechy

Tak powinna wyglądać wasza jednolita masa, wymieszana ręką.
łatwe-ciasto

A oto mój wypiek prosto z piekarnika.
najszybsze-ciasto

 A tak prezentuje się na talerzu. Wyrosło pięknie, ślicznie się zarumieniło i smakuje wyśmienicie.
szybkie-ciasto-jogurt-naturalny

Powodzenia i smacznego ;)

33 komentarze:

  1. Wyjdzie i będzie pyszne ;) Trzymam kciuki i daj znać jak Ci poszło

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm chyba nie jestem jedyna, gdzie ciasto do kawy musi byc :p

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie:) uwielbiam piec ciasta, na pewno skorzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne ciasto :) Lubię takie proste i nie wymagające większego wysiłku bo te już bardziej skomplikowane nie są na moją cierpliwość

    OdpowiedzUsuń
  5. Ummm wygląda przeeepysznie, uwielbiam ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam!! Rozpływa się w ustach🍪

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj to trzeba wypróbować, szczególnie że po przeprowadzce nie posiadam miksera, więc to przepis idealny dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. może kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bym dorzucił jeszcze jakieś owoce i byłoby mega haha

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wyglada! :)
    zapraszam do mnie. może wsp obs? :)
    http://locastrica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda! Aż wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też bardzo lubię robić takie szybkie proste ciasta, najlepiej właśnie z orzechami albo aromatem waniliowym. :) i aż nabrałam ochoty, także chyba się skuszę, bo ciasto weekendowe już nam się prawie skończyło. ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! :)

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniammm, :))) muszę zrobić, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniammm, :))) muszę zrobić, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja mam pytanie ,dlaczego cale opak proszku do pieczenia,nie bedzie nim czuc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja stosuje małe opakowanie proszku do pieczenia i nim nie czuć, pomaga to aby ciasto jak najlepiej wyrosło, ale jeśli dasz go troszeczkę mniej również się uda ;)

      Usuń
    2. bardzo dziekuje za szybka odp,dzis go bede robic tylko kawke wypije :)

      Usuń
  17. juz w piekarniku ale bez orzechow :)

    OdpowiedzUsuń
  18. te ciasto jest rewelacyjne zajadowe i powiem ze dalam polowe proszku do pieczenia ,polecam te ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super i też fajnie wyrosło? Bardzo się cieszę, że smakowało ;)

      Usuń
    2. tak urosło :)

      Usuń
  19. A nuż się uda, właśnie jest w piekarniku:-) ciekawa jestem reakcji męża.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za przepis! Jest to pierwsze ciasto którego nie zepsułam :P
    Rzeczywiście jest idealne do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To ciasto to 100% pewności na niezapowiedzianych gości ;) Musi się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam.. udało się.. moje dziecko dopiero co zjadło obiad A już zajada się tym ciastem

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja konsystencja ciasta bardzo gęsta, nie do przelania a przełożenia. Gdzie zrobiłam błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jogurt był typu greckiego z tych gęstych i spowodowało, że ciasto zrobiło się, aż takie gęste. Może warto dołożyć jeszcze jogurtu, albo troszkę mleka, aby konsystencja zrobiła się rzadsza. Powodzenia :)

      Usuń
    2. Anonimowy6/04/2020

      Miałam ten sam "problem" właśnie dlatego, że miałam tylko jogurt grecki...dodałam więcej jogurtu, a przy wykładaniu ciasta (klejącego się do rąk) nałożyłam na ręce oleju i dzięki temu udało mi się rozprowadzić ciasto na blasze. Mimo tych perypetii wyszło PYYYSZNE, przy pieczeniu narobiło takiego zapachu, że nie zdążyło wystygnąć a Rodzinka miała je już pokrojone na talerzach :D:D:D...Dzięki za szybki i smaczny przepis :):):)

      Usuń
    3. Bardzo mnie to cieszy. W tym cieście właśnie fajnie się sprawdzają rzadkie jogurty, albo troszkę mniej mąki. Dzisiaj znowu piekę, bo tak szybko znika :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Krupińska , Blogger