Fit szarlotka - łatwy i szybki przepis

W związku z tym, że jestem na mini diecie, a czasami mam wielką ochotę na coś słodkiego czy kawałek ciasta, sięgam po fit przepisy. Tym razem znalazłam bardzo szybką i łatwą do zrobienia fit szarlotkę, która jest przepyszna. Moim zdaniem smakuje nawet lepiej, niż jej klasyczne wersje. Upieczenie takiego ciasta wychodzi nawet tanio i można je jeść nie martwiąc się, czy taki kawałeczek nam nie zaszkodził w diecie. Przepis troszkę zmodyfikowałam, ale poniżej napiszę Wam różne warianty, a wy wybierzecie sobie odpowiednie składniki, które macie w domu czy zamierzacie kupić przy najbliższych zakupach. Prostszego przepisu na fit szarlotkę nie widziałam, więc na pewno Wam wyjdzie. Powodzenia!

zdrowa-szarlotka-przepis

fit-jabłecznik

FIT SZARLOTKA z kruszonką

Przepis na małą blaszkę kwadratową wym. 22 x 22 cm

Składniki na fit ciasto:

- 250 g lub 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ( ja dałam orkiszową, ale można też dodać jaglaną, gryczaną lub jakąś inną),
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub zwykłego masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 30 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub taką jaką macie w domu - to ok. 2 lub 3 łyżki
- 60 g wiórek kokosowych lub drobno posiekanych orzechów ( ja dałam płatki migdałowe)

Nadzienie:

- ok. 1,5 kg jabłek soczystych
- 1-2 łyżeczki cynamonu ( ja zawsze sypię na oko i dużo, więc pewnie u mnie wyszło więcej)


Sposób przygotowania fit szarlotki:

Wszystkie składniki na ciasto razem dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać je cynamonem, następnie wyłożyć na ciasto do blaszki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrabiać ręką, aż powstanie mała kulka. Później powstałą masę wyłożyć na wierzch ciasta, odrywając bardzo małe kawałeczki i kłaść je na ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C. To tyle zabawy z tą fit szarlotką z kruszonką i życzę smacznego!


fit-jablecznik-z-kruszonka

błyskawiczna-fit-szarlotka

ciasto-do-kawy-proste

fit-jabłecznik

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Czegoś nie rozumiem 🤔ważę na wadze mąkę i 250 g to nie 1 szklanka

      Usuń
    2. Wszystko zależy od wielkości szklanki, bo niestety są różne, ale też od zastosowanej mąki, bo np. ryżowa jest cięższa od pszennej. Ja zawsze daję ok. szklanki mąki i patrzę na konsystencję ciasta, wtedy widzę czy dosypać czy nie, bo powinno wyjść gęste, aby dało się uformować kulkę. Powodzenia :)

      Usuń
  2. Czy moze byc maka ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być ryżowa, można też pomieszać 2 mąki ze sobą

      Usuń
  3. Na jaka blache to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!!! Od teraz tylko ta szarlotka !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam przepisów na fit ciasta i słodycze, a Turska niespodzianka. Udostepniam i koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10/28/2019

    Pycha! Zrobiła podwójna podwój na większą blachę i poszła w jeden wieczór!! Mąkę dałam tylko orkiszowa na spód. Na posypkę mąkę z utartych migdałów i płatki. Niebo w geb...😁 Dzięki wielkie za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi super i bardzo się cieszę że tak smakowało :)

      Usuń
    2. Hej czy ktoś może obliczył kaloryczność tego ciasta?

      Usuń
  7. Jak ona apetycznie wygląda! Ślicznie Ci wyszła, że aż chce się jeść. Ja do robienia ciast czy deserów mam akurat dwie lewe ręce niestety.

    OdpowiedzUsuń
  8. To moje ulubione ciasto. Nie jest takie fit, ale co tam. Raczej bym się nie oparła ;). Dzięki za przepis. Szukam jeszcze szarlotki na spodzie z kruszonych ciastek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią wypróbuję Twój przepis na fit szarlotkę. Pomimo, iż zawsze uważam na to co jem to jednak nie chce się pozbawiać tak wspaniałych rzeczy jaką jest deser.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy3/20/2020

    Jeżeli chodzi o mąkę pszenną normalną to nic nie zmieniać? różwnież szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale też dałabym 1 szklankę :)

      Usuń
  11. Nie kłamałaś! Ten przepis jest rzeczywiście łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego jaki smaczny!!! Zrobiłam w minioną sobotę i na pewno go powtórzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę o radę :
    Ciasto robię zgodnie z przepisem a ono staje się gęste i strasznie lepkie, że normalnie nie da się go mieszać mikserem. Za pierwszym razem dodałam mleka ale wyszedł mi zaklec (nie wiem czy to przez mleko). Za drugim razem ta sama sytuacja. Tym razem nie dodałam mleka. Ciasto po wymieszaniu rozprowadziam łyżka w formie. Teraz czekam co z tego wyjdzie (piecze się) ��
    Co robię źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ja nie mieszałam mikserem, bo konsystencja za gęsta. Ugniatałam to ręką, bo wychodzi coś jak kruche ciasto. Może spróbować troszkę mnie mąki a więcej oleju kokosowego. Może też zależy jaka mąka użyta bo jedne są bardziej gęste inne mniej. Proszę koniecznie dać znać jak tym razem wyszła, bo aż sama jestem ciekawa. Muszę upiec znowu w najbliższych dniach :)

      Usuń
  13. Jutro robię ja 😁 czy miód można zastąpić ksylitolem czy bardziej chodzi o płynność miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można zastąpić na jakiekolwiek słodzidło :) Raczej nie powinno to nic zmienić w konsystencji ciasta.

      Usuń
  14. bardzo smaczne ciacho :) podesłałam przepis do koleżanek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. 170 stopni C góra dół, czy termo obieg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 170 stopni piec góra dół bez termoobiegu najlepiej na środkowej wysokości w piekarniku. Jeśli z termoobiegiem również można piec w tej temperaturze, ale obserwować czy za bardzo nie rumieni się z góry i skrócić czas o ok. 5- 10 minut. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika i jakie jabłka, bo jedne są bardziej soczyste inne mniej i zrobią się szybciej.

      Usuń
  16. Moja siostra bardzo lubi jeść szarlotkę, więc możliwe, że przygotuję dla niej takie ciasto na jakąś uroczystość. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Według mnie z tym przepisem jest coś nie tak 🤔 wydaje mi się że lepiej byłoby jabłka wrzucić najpierw do garnka by sok odparował, niestety moje ciasto namieklo i nie wyszło dobre. Tak samo spód wrzulilabym wcześniej na jakieś 10-15min do piekarnika, bo na surowe, taka ilość jablek, nie wróży dobrego wypieku, a raczej Zakalec :( przerobie przepis pod siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie wyszedł zakalec i dzisiaj robiła ten przepis jedna z czytelniczek i też jest wszystko wyszło ok. Można wycisnąć sok ze startych jabłek, aby nie było go za dużo oraz nie wypływało przy pieczeniu. Może też zależy od tego jakie jabłka się trafią. U mnie ciasto wyszło dość cienkie i kruche. Nie było żadnego zakalca. Proszę dać znać czy po modyfikacjach też się udało, bo testowałam kiedyś podpiekanie ciasta, ale później wyszło zbyt suche i twarde.

      Usuń
  18. Anonimowy10/16/2020

    Czy można zastąpić olej kokosowy Oliwia z oliwek? Albo dodatkowym masłem przy kruszonce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z oliwą z oliwek nie próbowałam. A do kruszonki można dodać masło, tylko wtedy nie będzie to takie fit i kawałek ciasta będzie mieć po prostu więcej kalorii. Przepis tworzyłam do zaleceń z pewnej diety :)

      Usuń
    2. Anonimowy11/29/2021

      Kurczę, aż z ciekawości sprawdziłam kaloryczność masła i oleju kokosowego-w końcu oba to tłuszcze, a także zawartość składników mineralnych... i wiecie co, okazuje się że masło jest o 24% mniej kaloryczne i zawiera więcej składników mineralnych, zwłaszcza wit. E :) taka ciekawostka;)

      Usuń
  19. Anonimowy11/07/2020

    właśnie się piecze! :) lekko zmodyfikowałam przepis i jednak uprażyłam jabłka! pachnie obłędnie i ten kokos!

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy1/26/2022

    Przy 250g mąki ciasto wyszło twarde jak kamień. Przy szklance konsystencja ok, ale pod ciężarem takiej ilości jabłek ciasto w środkowej części blaszki zostało surowe. Cóż, powiem tyle: zmarnowane składniki. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno wyjść jak do kruszonego ciasta, jako jeden zlepiony kawałek. Ja zawsze mierzę szklanką, ale wiadomo, że szklanka szklance nierówna. W kuchni mam taką jedną szklankę, którą mierzę i używam przy wypiekach. Ja uwielbiam dużo jabłek, więc jak wyszło surowe, to były soczyste jabłka i trzeba je bardziej odcisnąć z soku zanim nałoży się na ciasto, a jedna z czytelniczek wyżej pisała że najpierw je uprażyła i wyszło pyszne.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Krupińska , Blogger