Jak samemu zrobić pyszny, domowy ketchup?


Kto nie lubi ketchupu ręka w górę! Ja chyba nie znam osoby, która by za nim nie przepadała. Jednak każda firma proponuje klientowi troszkę inny smak. Jedni wolą mocny i dobrze przyprawiony produkt, inni cenią delikatność, ale wyrazistość pomidorów, a jeszcze inni po prostu przywiązali się do danej marki i tylko taką kupują. Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie próbowałam sama zrobić taki ketchup. To przecież nie może być nic trudnego, a na pewno będzie zdrowsze i mam kontrolę nad tym, jakich składników do niego używam. Mój syn jak tylko widzi gdzieś ketchup, to wszystko zje ze smakiem, byle choć troszkę go tam było. Czy wiecie może jak zrobić domowy ketchup? Dziś stawiam przed sobą wyzwanie i chcę spróbować swoich sił w kuchni! Jak wyszedł i czy wszystko zrobiłam zgodnie z instrukcją? Co bym zmieniła i czy uzyskałam odpowiedni smak? Na te pytania odpowiadam na końcu wpisu. Na próbę zrobiłam maleńką porcję. Więc do dzieła i zabieram się za robienie pysznego, domowego ketchupu!

przepis-na-domowy-ketchup

Zalety domowego ketchupu

✔ jest dużo zdrowszy niż ten sklepowy,
✔ używamy składników, które chcemy, bez żadnej chemii, regulatorów smaku, konserwantów, czy dużej ilości cukru,
✔ zawiera więcej pomidorów, niż sklepowy ketchup,
✔ ma bezpieczne opakowanie, wielokrotnego użytku - domowe ketchupy zazwyczaj przechowujemy w szklanym słoiczku, który nie wchodzi w reakcje ze składnikami pożywienia
✔ wszystko co jest domowej roboty, jakoś lepiej smakuje i pozytywnie nas zaskakuje, czyli zrobienie domowego ketchupu może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie

prosty-przepis-na-domowy-ketchup

przetwory-z-pomidorów

Przepis na domowy ketchup

Dokładny przepis na domowy ketchup i wiele innych pomysłów znajdziecie na stronie www.domowejroboty.pl. Ja troszkę go zmodyfikowałam i poniżej pokazuję moją wersję.

Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h
Ilość: ok. 300 g
Poziom trudności: łatwe


Składniki:

◾ 0,5 kg pomidorów
◾ 35 ml octu jabłkowego 
◾ 2 łyżeczki cukru ( ja użyłam zdrowszy odpowiedni czyli ksylitol),
◾ pół małej cebuli
◾ 1 ząbek czosnku
◾ 1 łyżka masła ( ja użyłam olej kokosowy)

◾ PRZYPRAWY: 
             - 1/4 łyżeczka soli
             - szczypta pieprzu ( dałam zwykły, jeśli masz dodaj pieprz cayenne)
             - pół łyżeczki kolendry ( ja dałam suszoną, można dać nasiona kolendry)
             - 4 kulki ziela angielskiego
             - pół łyżeczki cynamonu
             - można dodać pół łyżeczki goździków ( ja nie miałam i pominęłam)
             - dodałam szczyptę papryki wędzonej ale można też dać słodką.


Przygotowanie:

1. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy zieloną część. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Przygotowanie zalewy octowej: 
             - wlej ocet jabłkowy do małego garnuszka ( u mnie była to mini patelnia)
             - dodaj przyprawy: (2 szczypty cynamonu, ziele angielskie, kolendrę i ewentualnie goździki)
             - taką miksturę doprowadź do wrzenia i później odstaw na ok. 25 min.

3. Następnie na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowe lub masła, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone pomidory pieprz, paprykę i resztę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy bez przykrycia ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.

4. Do garnka z pomidorami wlewamy zrobiony wcześniej, przecedzony przez sito wywar z octu

5. Gotujemy wywar aż do momentu, gdy warzywa się  rozgotują - ok. 30 minut

6. Następnie powstałą mieszankę przecieramy przez sito za pomocą łyżki. Tak oto powstał nam domowy ketchup.

7. Jeśli chcemy uzyskać taką konsystencję jak w sklepie, powstały przecier wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i sól i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeśli chcemy idealnie gładką konsystencję można go jeszcze dodatkowo zblendować. Ja pominęłam ten etap, bo i tak wyszedł mi gęsty, gładki ketchup.

wyzwanie-w-kuchni

co-zrobić-z-octem

gotujemy-w-kuchni

przepisy-kulinarne

Na początku wpisu zalinkowałam Wam stronkę i tam możecie przeczytać, jak domowy ketchup przygotować do słoiczków. Ja miałam tak małą ilość, że nie potrzebowałam tego robić. Mój domowy ketchup wyszedł dość mocny w smaku i ciemny chyba ze względu na dodanie papryki. Jak dla mnie troszkę zbyt wyraźny w smaku, ale na grilla się nada. Przepis jest prosty, jednak dość czasochłonny. Od czasu do czasu można spróbować go zrobić, bo na pewno jest dużo zdrowszy, ale jednak na co dzień wolę wygodę i kupno naszego ulubionego ketchupu ze sklepu.

ketchup-na-grilla


2 komentarze:

  1. Ja jednak wolę ten ze sklepu :D Lubie chemię haha :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci ze ja uwielbiam domowe keczupy fajny przepis Ja robie co roku sama gdy od babci dostaje pomidory malinowe pycha mozna go rowniez pic ciekawy post zapraszam do siebie zostaw jakis slad:modnybuziaczek177.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Krupińska , Blogger