Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Nie wyobrażam sobie życia bez dobrej, aromatycznej kawy. W sumie to bardzo miła chwila przerwy i oderwania się od bieżących spraw. Czasami jako dodatek pojawia się do niej kawałek ciasta czy czegoś słodkiego. Kiedyś piłam tylko rozpuszczalną, ale odkąd poznałam smak świeżo mielonej, zaparzonej kawy, nie zamieniła bym jej na żadne kapsułki, czy tą w saszetkach. Sypanej nie lubię. Zdecydowanie czuć różnicę. Zainwestowałam też w ekspres ciśnieniowy. Obecnie nie są takie drogie, jak kiedyś, więc warto sobie uzbierać i poczuć prawdziwą przyjemność. Jeśli szukacie wyjątkowego smaku kawy zajrzyjcie na Bean & Buddies. Nie ma nic lepszego, jak świeżo palona kawa ziarnista o wysokiej jakości.

najlepsza-palarnia-kawy

Poznaj palarnię Bean & Buddies


To lokalna palarnia, która powstała w Polsce, a część pomysłów i receptur ma swoje korzenie w Szwecji. Kawa powstaje ze 100% najlepszych gatunkowo ziaren i jest precyzyjnie zamknięta w idealnym opakowaniu. Już po otwarciu aromat jest cudowny, a smak najlepszy i najbardziej intensywny. Taka właśnie powinna być kawa! To całkiem inna jakość produktu, niż to, co możemy kupić w marketach. Oczywiście jest też dużo droższa, ale dla tego smaku na prawdę warto. I tak wyjdzie zdecydowanie taniej, niż chwila przerwy w kawiarni z filiżanką w ręce.

najlepsza-kawa-polska-marka

kawa-espresso


Gatunki ziaren kawy


Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy, ale najpopularniejsze to arabika i robusta. Ta pierwsza jest smaczniejsza, ale droższa, gdyż trudniej się ją uprawia. Stanowi 70% wszystkich produkowanych ziaren kawy. Za to robusta ma więcej kofeiny i często jest używana przez Włochów do espresso. Obecnie uprawia się jeszcze gatunek liberica, jednak stanowi tylko 3% produkcji.

kawa-na-prezent

kawa-i-deser

Co to jest Espresso?

Często myślimy, że Espresso to sposób parzenia kawy. Jednak jest to napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Swoją nazwę wzięła od włoskiego przymiotnika espressivo czyli wyrazisty. Jej sposób przygotowania jest błyskawiczny, czyli polega na ekspresowym przepływie gorącej wody o temperaturze ok. 92 stopni C pod wysokim ciśnieniem (ok. 9-ciu barów) przez drobno zmielone ziarna kawy. Proces ten trwa zaledwie 25-30 sekund i uzyskujemy 30 ml naparu zwanego właśnie Espresso. Zwróćcie uwagę, że poprawnie zaparzona taka kawa ma na powierzchni orzechowo-brązową piankę nazywaną cremą.

kawa-na-prezent

aromatyczna-kawa-do-ekspresu

Rodzaje kaw ziarnistych Bean & Buddies


W sklepie Bean & Buddies zakupicie opakowania o wadze 1 kg, a to starcza na około 100 kaw. Mój ekspres ogólnie zużywa sporo produktu, więc wyszło jej trochę mniej. Miałam przyjemność wypróbować:


  • Blend 1 Arabika 100% - delikatna, lekko kwaskowa, skomponowana za szlachetnych ziaren z południowoamerykańskiej Brazylii i afrykańskiej Burundi
  • Blend 4 Arabika 100% - delikatna i przyjemna, mniej kwaskowa z Brazylii oraz indyjskiego regionu Bababudangiri, idealna na latte macchiato
  • Blend 7 - mieszanka arabiki z robustą 85/15, doskonale zbalansowana, idealna do ekspresów w restauracji i kawiarni, jako espresso
  • Blend 9 mieszanka arabiki z robustą 70/30 - wyrazista mieszanka o przyjemnym smaku i lekkiej goryczy, pobudzająca, to pyszne espresso do kaw mlecznych. Bestseller marki Bean & Buddies! Tą kawą mogłam się cieszyć najdłużej, bo miałam kilogramowe opakowanie. Uwaga bo uzależnia od swojego genialnego smaku.
  • Perfect espresso - doskonale zbalansowane ziarna z Kolumbii, Brazylii i Indonezji. Ta kawa w odróżnieniu od poprzednich palona jest nieco ciemniej, tym sposobem nawiązują do tradycyjnego, włoskiego espresso. To prawdziwy mocarz!
Jeśli miałabym wybierać, która jest najlepsza, to szczerze nie wiem. Wszystkie są dla mnie świetne w smaku o najlepszej jakości. Zapach kawy rewelacyjny! Pijąc kawy znanych marek z telewizji, zdecydowanie poczułam różnicę w smaku, zapachu i w działaniu pobudzającym. Moim zdaniem warto, chociaż od czasu do czasu zafundować sobie taki produkt premium. Zbliżają się święta, więc to również fajny prezent pod choinkę :)

mocna-kawa-w-ziarnach

aromatyczna-kawa

15 komentarzy:

  1. uwielbiam kawę w ziarnach
    ostatnio dokupiłam młynek, aby delektować się swieżo mieloną kawą

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kawę, jej smak i aromat 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na to, że muszę się bardziej zainteresować tą palarnią skoro robią tak dobrą gatunkowo kawę :) Dziękuję za zapoznanie mnie z marką.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kocham kawę, nie wyobrażam sobie rozpoczecia dnia bez niej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie im delikatniejsza tym lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kawę ale najczęściej piję zwykłą rozpuszczalną, jak zainwestuję w ekspres z młynkiem będę kupowała ziarnistą

    OdpowiedzUsuń
  7. akurat dobrze sie zapowiada, mój mąz taką pije, więc coś dla niego

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zdecydowanie kawoszką, uwielbiam pić kawę. Chętnie też poznaje nowe aromaty. Tych jednak nie znam

    OdpowiedzUsuń
  9. Od czasów ciąży mogę pić tylko kawę rozpuszczalną z mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kawę. Mogę ją pić od rana do nocy. Tej marki nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra kawa to podstawa. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez kawy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie piję kawy bo jej nie lubię więc temat nie dla mnie. Podoba mi się jednak pomysł na wpis - myślę, że nie jedna osoba go doceni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja akurat ziarnistej kawy nie pije, ale muszę w końcu wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja na kawie się nie znam. Piję rozpuszczalna z mlekiem lub z ekspressu gdy mam okazje. :) Gdybym miała ekspress na ziarna to bym bardziej zglebila temat. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja wczytuję się ostatnio w to, skąd pochodzą kawy. Bardzo ulubiłam sobie amerykańskie, za to mniej lubię afrykańskie ziarenka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Koniakowska Blog , Blogger