Przepis na łatwe, tanie i szybkie bułki

Ten przepis powinien dawno ukazać się na blogu. Pewnie wielu z nas siedząc w domu, postanowiło wypróbować swoich umiejętności i upiekło własny chleb czy bułki. Moje pierwsze próby był średnie, ale w końcu znalazłam odpowiedni przepis, który mi wychodzi i smakuje całej rodzinie. W sumie jak pomyślę o tym, że bułki z piekarni potrafią być bardzo napompowane i nie są do końca bez spulchniaczy czy innych dodatków. Dlatego te domowe wypieki będą zawsze lepsze, niż te ze sklepu. Moim zdaniem są też bardziej sycące. Wychodzą nawet taniej niż w piekarni, bo obecna cena bułek mnie po prostu przeraża. Nawet jak Wam nie wyjdą, to i tak warto próbować, bo plusów jest więcej, a jaka duma, że nam się coś udało. 
Jak wiecie nie lubię długo stać w kuchni i babrać się w jakimś przepisie. Stąd dzisiaj szybki i łatwy przepis na bułki. Na zdjęciach może nie są takie wyrośnięte, jak te z piekarni, ale zdecydowanie są smaczniejsze i zdrowsze. Zmodyfikowałam przepis, który wrzucałam Wam na instagramie i należy zostawić je na dłużej do wyrośnięcia aby były wyższe. 

Powoli szykuję dla Was ebooka z szybkimi i łatwymi przepisami, które zaoszczędzą Wam czas w kuchni, a wyjdą pyszne. Między innymi znajdzie się przepis na chleb i bułki. Część oczywiście publikuję tu na blogu za darmo, abyście mogli się przekonać, że każdy z Was potrafi coś fajnego upiec.


WAŻNE!!!

Tutaj wersja z posypanym na wierzchu makiem. Zdjęcie wykonałam kilka dni temu i bułki lepiej wyrosły niż te pokazane dalej we wpisie. Ciasto należy dłużej pozostawić do wyrośnięcia. Formuując  je na papierze do pieczenia starać się, aby powstały kulki z kopiastą górą. Unikaj dużych płaskich placków, tylko staraj się brzegi gładzić do góry.

domowe-bulki_przepis_szybkie

przepis-na-bulki_latwy


Przepis na łatwe i szybkie bułki pszenne


Składniki na ok. 7-8 bułek:

- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody


Sposób przygotowania:

Do dużej miski sypiemy mąkę, sól, kruszymy drożdże, zalewamy olejek, cukrem i letnią wodą. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając miskę bawełnianą ściereczką. 

Po wyrośnięciu ciasta, układamy papier pergaminowy na blaszce w piekarniku lub na kratce metalowej. Drewnianą łyżką formujemy bułeczki. Powinno ich wyjść ok. 7-8 w zależności od wielkości. na wierzch możemy posypać makiem, sezamem czy słonecznikiem lekko przyklepując je do ciasta.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego !

przepis-na-bulki-drozdzowe

domowe-bulki-przepis

prosty-przepis_tanie-bulki

jak-upiec-bulki


23 komentarze:

  1. wyglądają apetycznie, nie kupuję juz bułek w sklepach bo są macane a czasami mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już nie piekłam swojego domowego pieczywa, więc może czas to zmienić. Mam kilka przepisów na bułeczki, ale ten też wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam jak moja mama piekła bułeczki. Nie można się było nimi najeść. 😍 Musiałabym spróbować w końcu upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest banalny, więc na pewno wypróbuję i zrobię sobie takie bułki! Osobiście kocham tę formę pieczywa, więc tym bardziej już nie mogę się doczekać. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie piekłam sama pieczywa, ale ten przepis naprawdę wydaje się prosty. MArzy mi się ciepła bułeczka prosto z pieca ;D A gdzie ta moja dieta :P

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurczę, super przepis. Będę musiała zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis. Ostatnio dość dużo siedzę w kuchni i szukam różnych inspiracji. Twoje bułeczki wyglądają pysznie. Przepis notuję i mam nadzieję, że mi również wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  9. UWielbiam domowe wypieki. Kiedy w domu unosi się ten cudowny aromat z piekarnika dzieje się prawdziwa magia. Moi domownic kochają bułeczki może im upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis bardzo chętnie wykorzystam, gdyż ostatnio sporo pieczemy, w tym pieczywo, a nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu. Wypróbujemy z przyjemnością, może nawet jeszcze w ten weekend, wszystkie produkty do dyspozycji. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To fakt, ceny niektórych bułek w piekarni mocno zaskakują, dlatego fajnie, że można szybko i łatwo zrobić domową alternatywę. Wypróbuję kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować, bo nigdy w życiu nie robiłam samodzielnie pieczywa :) Dam znać, jak mi wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam piec, bułki już raz piekłam. Ostatnio piekę chałkę, zakochałam się w niej! Ale chyba następnym razem upiekę znowu bułki lub drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  14. ja tak strasznie żałuję, że się obraziliśmy z piekarnikiem na siebie, mam nadzieję, że szybko się odbrazimy, bo ten przepis muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spróbowałam! Trochę mi się spiekły, ale są pyszne :) To moje pierwsze bułki w życiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może spróbować niżej położyć w piekarniku, najlepiej tak w połowie i najwyżej troszeczkę krócej piec. Powodzenia i cieszę się, że się udały :)

      Usuń
  16. uwielbiam bułki, piekłam ostatnio - pyszne były

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie miałam jeszcze nigdy okazji zrobić swoich bułek ale przyznam że bardzo bym chciała kiedyś spróbować i zobaczyć jak mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Już dawno nie piekłam bułeczek, ale już mam ochotę ;d

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię bułeczki pszenne, mam też jakiś swój sprawdzony przepis, jednak nigdy nie zaszkodzi sprawdzić innego. Dziękuję za inspirację. Może wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  20. Od jakiegoś czasu mój chłopak piecze swoje pieczywo i muszę przyznac, że wychodzi mu to bardzo dobre. Poza tym taki chleb czy bułki są świeższe znacznie dłużej niż takie z piekarni, a to też jest plus.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nawet z najłatwiejszego przepisu bułki schrzanię... Na całe szczęście mój mąż jest mistrzem w pieczeniu chleba, bułek i rogali! Ja za to jestem mistrzem w zjadaniu jego wyrobów.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wersja z makiem mnie kusi. Uwielbiam domowe wypieki, chociaż ostatnio mam niestety naprawdę mało czasu. Musze koniecznie wypróbować Twój przepis ,Bułki będą idealne na niedzielne śniadanko z rodziną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Koniakowska Blog , Blogger